Vakantie in de Creuse

Vakantie Creuse

Vakantie in de Creuse doorbrengen, dat betekent onder andere wandelen, fietsen, een tour met de motor of auto maken of vissen.

Als u aan de drukte van alledag wilt ontsnappen dan is de Creuse in de Limousin een heerlijke plek om te vertoeven. Het is een streek die nog niet zo toeristisch is en waar u volop kunt genieten van rust, ruimte en natuur. Na uw vakantie gaat u weer als herboren naar huis!

De Limousin is een groene streek met bossen en grasland, waar u volop kunt wandelen of fietsen of met de motor of auto erop uit kunt gaan. En wie van vissen houdt kan zich daar prima uitleven in de vele meren en rivieren die de Limousin rijk is. Het water is kraakhelder. Naast heel veel vissen leven er ook otters in het water die u, als u goed zoekt, ook kunt zien.


Wandelen tijdens uw vakantie in de Creuse

De Creuse is bij uitstek geschikt om te wandelen. Je vindt er korte en lange wandelroutes, van redelijk vlak (niet zo vlak als in Nederland) tot heuvelachtig. De meeste wandelroutes zijn uitstekend uitgezet zodat je niet kunt verdwalen. Wil je tijdens je vakantie liever zelf je wandelroute bepalen? Dan is dat uiteraard mogelijk. Neem dan wel een gedetailleerde kaart mee.

Voor lokale wandelingen kun je terecht bij de plaatselijke VVV (Office de tourisme). Naast de “gewone” wandelpaden zijn er ook lange afstandspaden van “la Grande Randonnée”. Wilt u wandelen in de vallei van de schilders langs de rivier de Creuse kijk dan op de volgende site: https://www.nouvelle-aquitaine-tourisme.com/nl/vassiviere-plateau-de-millevaches/vallei-van-de-schilders-langs-de-rivier-de-creuse

Door de Creuse en door de hele Limousin loopt ook 1 van de wegen die leidt naar Santiago de Compostella in Spanje. De wandelaars die deze pelgrimstocht wandelen komen ook door Bénévent l’Abbaye, een pelgrimsplaats die in de buurt ligt van onze chambres d’hôtes / bed & breakfast / b&b. Wij bieden een gratis haal- en brengservice aan. Als u in de middag in Bénévent l’Abbaye bent aangekomen en u zoekt een overnachtingsadres, bel ons dan gerust. Wij komen u ophalen en de volgende ochtend na uw overnachting met ontbijt brengen wij u weer terug naar Bénévent l’Abbaye, waarvandaan u weer verder kunt gaan met uw pelgrimstocht. Voor pelgrims die hun credential (pelgrimspaspoort) kunnen laten zien hanteren wij speciale tarieven.

Wandelschoenen


Fietsen tijdens uw vakantie in de Creuse

De Limousin in het algemeen, en de Creuse specifiek, wordt steeds meer een fietsgebied. Dat komt onder andere door de prachtige omgeving en de rustige wegen die door dit gebied heen gaan. Smalle en goed onderhouden wegen met weinig verkeer gaan door bossen en weilanden en door dorpjes en gehuchten. Ze bieden prachtige uitzichten op meren en plassen. U bent er verzekerd van dat u zult genieten en tot rust komt als u in uw vakantie naast relaxen ook een keer een tocht maakt met de fiets. Met een gewone fiets is het praktisch onmogelijk om te fietsen door het heuvelachtige landschap. Daarom zie je veel mensen op racefietsen, mountainbikes of elektrische fietsen.

Fietsen geeft de gelegenheid de omgeving goed in je op te nemen en een wat groter gebied te verkennen dan bij wandelen. Je bent dicht bij de natuur en ruikt alle geuren zoals die van gemaaid gras en geuren van het bos. Lange tijd zag je weinig fietsen in de Limousin. De laatste jaren zijn er allerlei fietsroutes uitgezet. En er komen er steeds meer bij. Je kunt ook altijd zelf een route uitstippelen. De Limousin heeft veel kleine landelijke wegen met weinig verkeer.

De Limousin heeft verschillende landschappen, van redelijk vlak tot heuvelachtig. Zo kan iedere fietser aan zijn/haar trekken komen tijdens 1 van de vele fietsroutes. En bent u aan het einde van een lange fietstocht in de buurt van onze chambres d’hôtes / bed & breakfast / b&b, dan bent u bij ons van harte welkom voor een overnachting. Uw fiets kunt u bij ons veilig stallen in een afgesloten schuur. Ook fietsers die de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella per fiets afleggen zijn welkom bij ons. De fietsroute loopt van Bénévent l’Abbaye via Mourioux naar Châtelus-le-Marcheix en bevindt zich op 300 meter afstand van ons huis. Even afslaan en u kunt bij ons overnachten, ontbijten en eventueel ook dineren. Net als bij de wandelaars hanteren wij voor pelgrims die de tocht fietsen en die hun credential (pelgrimspaspoort) kunnen laten zien ook speciale tarieven.


Routebeschrijving fietstocht West Creuse

Hieronder staat de beschrijving van een fietstocht die op 300 meter bij ons huis vandaan voorbij gaat.

De meeste tochten worden bewegwijzerd met bordjes met een fiets erop: 
Véloroute (fietsroute).

Een rit door het westen van de Creuse over rustige wegen zonder veel verkeer.

U komt langs de vele bezienswaardigheden van dit gebied. Deze route is geen rondrit. Het eindpunt is niet het startpunt. Coördinaten: 46.269, 1.495
Afstand: 80 km
Moeilijkheid: gemiddeld
Duur: 5 uur
Bewegwijzering: Véloroute (groen/witte bordjes met fiets erop)

Tachtig kilometer over wegen zonder veel verkeer, van het beginpunt Crozant naar Saint-Martin-Sainte-Catherine, La Souterraine, Le Grand-Bourg, Bénévent l’Abbaye en tenslotte Châtelus-le-Marcheix, het eindpunt.

Een andere bekende fietsroute is de Tour de Creuse. Een fietstocht van ruim 400 kilometer langs bewegwijzerde fietspaden. U fietst over landweggetjes waar u bijna niemand tegenkomt, door een mooi en afwisselend landschap. Op deze manier komt u langs onbekende-, natuurlijke- en culturele erfgoed en ontdekt zo bijzondere plekken. Bijvoorbeeld: de schildersvallei in Crozant, het meer van Vassivière, Aubusson, de middeleeuwse steden Bourganeuf, La Souterraine en Bénévent l’Abbaye, het kuuroord Evaux-les-Bains en Chambon-sur-Voueize.

fietsenstalling
Vakantie CreuseRondrit met de motor of auto tijdens uw vakantie in de Creuse

Lange tijd is de Limousin als motorgebied onontdekt gebleven. Maar daar is nu verandering in gekomen. De Limousin is het nieuwe beloofde land voor motorrijders. De wegen zijn hier goed onderhouden. Er zijn brede, rechte wegen voor als u uw snelheid wilt uittesten en smalle, bochtige wegen om uw stuurtechniek te testen. Het prettige is dat de wegen hier over het algemeen niet druk zijn. Als u van weidse landschappen houdt, dan komt u zeker ook aan uw trekken.


De Limousin Motor Tour

In totaal zijn er 6 Road Books die samen de Limousin Motor Tour vormen. Een rondreis van ruim 700 kilometer die start en eindigt in Limoges. Maar u kunt natuurlijk ook starten en eindigen op 1 van de andere plaatsen die de tour aandoet. De tour gaat door alle 3 de departementen van de Limousin: de Haute-Vienne, de Corrèze, en de Creuse. 

Onderweg is er van alles te ontdekken en ziet u hoe mooi de verschillende landschappen zijn. De rit is absoluut niet saai. U steekt hoogvlaktes over, doorkruist heuvellandschappen, slingert door rivierdalen en doet stadjes en dorpjes aan. Het gebied is vol met bossen, weiden, velden, meren en rivieren. 


Met de motor of auto van Bénévent l’Abbaye naar Limoges

Het beginpunt Bénévent l’Abbaye ligt op 4 kilometer afstand van onze chambres d’hôtes. Als u bij ons overnacht dan kunt u uw motor veilig stallen in een afgesloten schuur of op de privé parkeerplaats bij ons huis.

De rit van Bénévent l’Abbaye naar Limoges is een afstand van 99 kilometer. Een rit naar het zuiden over eindeloos kronkelende wegen. Een ware ontdekkingsreis op de grens van de Haute-Vienne en de Creuse. Onderweg ziet u watermolens, rivieren, meren, kastelen en typische dorpjes.

Bij aankomst in Limoges kunt u heerlijk genieten op 1 van de terrassen in de binnenstad. En om uw maag te stillen kunt u een tafel reserveren in 1 van de restaurants van het gezellige ‘Quartier de la Boucherie’, de oude slagerswijk met zijn hoge vakwerkhuizen.

motor schuur
Vakantie Creuse motor


Vissen tijdens uw vakantie in de Creuse

Voor wie tijdens zijn zomer vakantie van vissen houdt, is de Creuse een waar paradijs. De Creuse wordt doorkruist door vele beken, rivieren en meren met verschillende vissoorten zoals beekforel, baars, vlagzalm, zeelt, karper, snoek, kopvoorn, blank- en rietvoorn.

Men kan verschillende vistechnieken uitoefenen: vliegvissen, vissen met een ultra lichte uitrusting, vissen met een levende sprinkhaan onder de top, vissen met elrits, Engels vissen en vissen met een werphengel.

Alle vissen smaken voortreffelijk omdat de kwaliteit van het water uitstekend is.


Plaatsen waar u kunt vissen tijdens uw vakantie in de Creuse

  • Marsac: 5 kilometer bij ons vandaan: vissen op snoek, karper, zeelt en (blank)voorn. 
  • Noth: 23 kilometer bij ons vandaan: vissen op snoek, snoekbaars, karper en (blank)voorn. Dit kan ook in de nacht. 
  • La Souterraine: 30 kilometer bij ons vandaan: vissen op snoek, baars, forel en (blank)voorn. 
  • Le Grand Bourg (12 kilometer rijden) of Bourganeuf (19 kilometer rijden): vissen op forel.


En na een dag vissen kunt u heerlijk ontspannen en overnachten in onze chambres d’hôtes / bed & breakfast.


Om te mogen vissen moet je een vergunning hebben

De Franse viswateren zijn ingedeeld in 1e en 2e categorie. Je koopt een vergunning in het departement waar je gaat vissen. Met deze vergunning mag je ook vissen in andere departementen die onderling samenwerken.

Naast een vergunning moet je ook een gestempelde zegel (timbre oblitéré) hebben, die overeenkomt met de tarieven van viskwekerijen. Beide documenten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV’s (Office de Tourisme), sportwinkels en tabacs. De documenten worden direct meegegeven. Bij een overtreding moet je altijd je geldige vergunning kunnen tonen.

De prijzen van de vergunning verschillen per departement en hangen ook af van het type vissen dat je uitvoert. Als je naar forel of zalm vist zijn er vaak een aantal beperkingen. Voor meer informatie kun je terecht bij de plaatselijke VVV kantoren / Offices de Tourisme.

Daarnaast is er veel informatie over vissen te vinden op de website van de Nationale Visfederatie van Frankrijk. Op www.federationpeche.fr vind je alle departementale visfederaties. Op http://fdpeche23.wixsite.com/peche23 vind je specifieke informatie over vissen in de Creuse.

Vakantie Creuse