Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in Spanje


Onze chambres d’hôtes / bed & breakfast Dans La Creuse in Mourioux Vieilleville ligt in de buurt van 1 van de vele wandel- en fietsroutes die leiden naar Santiago de Compostella in Spanje, de pelgrimstocht die alom bekend is.

Het dorp Bénévent l’Abbaye ligt 4 kilometer bij Mourioux Vieilleville vandaan en is 1 van de pelgrimsplaatsen langs deze route.

Bent u als pelgrim op doorreis in Bénévent l’Abbaye en zoekt u een slaapplaats? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt gebruik maken van onze gratis haal- en brengservice. Wij halen u op in Bénévent l’Abbaye. En de volgende ochtend na het ontbijt zetten wij u daar weer af, zodat u weer verder kunt gaan met uw wandeltocht.

Voor pelgrims die hun credential kunnen laten zien, hanteren we speciale tarieven. Kijk hiervoor op de pagina kamers. Dit geldt zowel voor pelgrims die de route wandelen als voor hen die de route fietsen.

Eén van de fietsroutes naar Santiago de Compostella ligt op 300 meter afstand van ons huis. Wordt het op het moment dat u Mourioux passeert tijd om een slaapplaats te zoeken? Dan kunt u bij ons terecht voor een overnachting met ontbijt en eventueel een avondmaaltijd. In onderstaande links vindt u 2 fietsroutes die via of vlak langs Mourioux gaan, met als vertrekpunt Vézelay, een bedevaartsplaats die in de Bourgogne ligt.

FIETSROUTE NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELLA VIA MOURIOUX

FIETSROUTE NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELLA VLAK LANGS MOURIOUX

Wilt u een deel van de pelgrimsroute lopen of fietsen omdat u de hele route naar Santiago de Compostella te lang vindt of omdat u maar een paar weken vakantie heeft? Dan is er een prachtige route die vertrekt vanaf Bénévent l’Abbaye met als eindpunt de idyllische bedevaartsplaats Rocamadour. Voordat u vertrekt kun u genieten van een relaxed verblijf in onze chambres d’hôtes / bed & breakfast.

De afstand van deze pelgrimstocht bedraagt 270 km en is door wandelaars in 12 tot 14 dagen af te leggen. U komt langs de volgende plaatsen: Bénévent l’abbaye, Bourganeuf, Peyrat le Château, Eymoutiers,Treignac, Chaumeil, Corrèze, Naves, Tulle, Aubazine, Collonges la Rouge, Martel en Rocamadour.


video Santiago de Compostella

De geschiedenis van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, 1 van de apostelen van Jezus, zich in Santiago de Compostella bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd. Deze boot met het stoffelijk overschot en 2 van zijn apostelen bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf werd een prachtige basiliek gebouwd.

De kerkelijke feestdag van de apostel Jacobus is op 25 juli. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella). Op die dag is het dan ook groot feest. Santiago de Compostella is 1 van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de “Camino de Santiago”, de weg naar Santiago.

Vanaf de 11de eeuw zijn er pelgrimstochten te voet door Frankrijk. Tegenwoordig zijn er 4 routes door Frankrijk naar Santiago de Compostella. Deze routes gaan langs mooie religieuze bouwwerken. Het is mogelijk om de hele tocht te lopen van het beginpunt in Frankrijk naar Santiago de Compostella in Spanje, maar de meeste mensen kiezen ervoor om steeds etappes te lopen of om maar een deel van de route te lopen.

Er zijn 4 historisch erkende routes naar Santiago de Compostella: de Via Turonensis die vertrekt vanuit Tours (er bestaat ook een variant vanaf de Mont-Saint-Michel), de Via Lemovicensis die vertrekt uit Vézelay, de Via Podensis die in Puy-en-Velay begint en de Via Tolosona die vertrekt vanuit Arles. De route die vertrekt vanuit Vézelay komt langs Bénévent l’Abbaye.

De 3 grote routes komen bij elkaar in Saint-Jean-Pied-de-Port in Zuid-Frankrijk, van waaruit de tocht verder gaat richting de Pyreneeën naar de Spaanse grens. De Via Tolonosa gaat over de pas van Somport. De volledige route, dus het traject in Frankrijk en in Spanje, kan in 2 of 3 maanden worden afgelegd. http://www.santiagoroutes.nl/

Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute in de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen. De Franse routes maken sinds 1998 deel uit van deze lijst.


Wie was de heilige Jacobus?

Jacobus was 1 van de 12 apostelen van Jezus Christus. Op de plaats van zijn graf in Santiago de Compostella is de huidige basiliek gebouwd. De heilige Jacobus betekent in het Spaans ‘Santiago’ en ‘Compostela’ zou een afgeleide zijn van begraafplaats. Vandaar de naam Santiago de Compostella. Eerst was de basiliek er en later werd er een stad omheen gebouwd, Santiago de Compostella. De basiliek is het eindpunt van de lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.


De Jacobsschelp

De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-Jakobsschelp. Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt en is onder de naam vieira in de Galicische restaurants een gewilde delicatesse. De Jacobsschelp is een christelijk symbool, het teken van de heilige Jakob. De schelp is ook het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostella en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Vroeger gaf het zichtbaar dragen van de schelp, die op de hoed of op de jas was genaaid, bescherming tegen struikrovers. Zij lieten de vaak arme bedevaartgangers met rust. 

Nog altijd zijn pelgrims te herkennen aan een Jacobsschelp, die ze vaak al meenemen van huis. Ze bevestigen de schelp aan hun rugzak, dragen hem om hun nek of bevestigen hem aan hun fietstas. De schelp zorgt voor herkenning onderweg. Zelfs ver van Santiago kun je herkend worden als pelgrim. Soms wordt een slaapplek aangeboden of een maaltijd, soms een goed gesprek, bijvoorbeeld over Santiago, waar je die dag naartoe gaat of je beweegredenen voor het ondernemen van de pelgrimstocht. De schelp kan aanleiding zijn voor mooie ontmoetingen en symbool voor wat je aan het doen bent.


Redenen om de pelgrimstocht te maken

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten een pelgrimstocht te maken:

  • Het geloof: van oudsher hebben pelgrimstochten een religieus karakter. Pelgrims reisden naar bedevaartsplaatsen om de relikwieën die daar waren te vereren. Ook maakte men een bedevaart om een aan God gedane belofte uit te voeren, of voor boetedoening. In de Middeleeuwen werden bedevaarten vaak als straf opgelegd door kerkelijke- of zelfs wereldlijke rechtbanken.
  • Het cultuurhistorische erfgoed op de route.
  • Fysieke uitdaging.
  • Verwerken van bepaalde gebeurtenissen in het leven.

Eén van onze gasten maakte een reisverslag over zijn wandeltocht naar Santiago de Compostella in Spanje Peter Santiago 2019