De Limousin in Midden Frankrijk

De Limousin in midden Frankrijk vormt sinds januari 2016 samen met de streken Aquitaine en Poitou-Charentes 1 grote streek, namelijk de Nouvelle Aquitaine. De Limousin bestaat uit 3 departementen: de Creuse, de Corrèze en de Haute-Vienne.

De hoofdstad van de Limousin is Limoges, een stad die vooral bekend is door het witte porselein dat je overal kan kopen. Centraal in de Limousin ligt het Plateau van Millevaches. Dit is een koele hoogvlakte met verschillende bronnen, waar riviertjes en rivieren hun oorsprong vinden.

De Limousin is een rustige streek die nog niet erg toeristisch is en waar je heerlijk kunt genieten van de schitterende, groene natuur. Het glooiende landschap bestaat afwisselend uit grasland en bos. Het is een streek waar kleine wegen en riviertjes het landschap bepalen. Zo kun je nog kilometers rijden zonder iemand tegen te komen. Het klimaat kenmerkt zich door de lange zomers en korte, heldere winters. Het is een overwegend agrarische streek met veel landelijke dorpjes.

Het is ook de streek waar de bekende rood/bruine Limousin koe vandaan komt. Het vlees van deze koe behoort tot 1 van de meest gewaardeerde in de wereld. Dit dankzij uitgekiend voer en een streng fokbeleid. Vanaf de 17e eeuw heeft dit ras al een goede naam. De Limousin is marktleider wat betreft het produceren van vlees van de Limousin koe en het exporteren van Limousin koeien.

Kortom: De Limousin is dé streek voor personen die van rust, ruimte, natuur, wandelen of fietsen houden. Het is zeker een bezoek waard.


De Creuse

De Fransen noemen het departement de Creuse ook wel “La France Profonde”: het ware, oorspronkelijke en onaangetaste Frankrijk. Guéret is de hoofdstad van de Creuse. De Creuse ontleent haar naam aan de rivier de Creuse, die vaak is geschilderd door de schilder Monet.

De Creuse is het dunst bevolkte departement van Frankrijk. Het is 1 van de rijkste gebieden voor de wandelaar. Hier kan men in alle stilte wandelen door het heuvelachtige landschap en in alle rust het landschap ontdekken. Tijdens het wandelen kun je verschillende soorten vogels tegenkomen zoals de zwaluw, bos- en kerkuil, wielewaal, koekoek, bonte specht, buizerd, rode wouw en de zwarte roodstaart. In de herfst kun je ook de trek van kraanvogels zien. Dus vogelaars komen zeker aan hun trekken. Daarnaast is de Creuse zeer waterrijk. Le Lac de Vassivière (het meer van Vassivière) is 1 van de grootste meren van Frankrijk. https://m.youtube.com/watch?v=I0wThTTdXuk&t=28s

De Creuse staat bekend om de metselaars. De armoede in de 18e en 19e eeuw veroorzaakte een uittocht uit de Creuse. De metselaars trokken van de Creuse naar Parijs en omstreken, waar zij meewerkten aan belangrijke bouwwerken. Veel metselaars leerden lezen en schrijven. De opgedane kennis namen zij mee terug naar de Creuse, waar zij die kennis verspreidden.

https://www.tf1.fr/player/751be925-9466-4360-84fb-039794466a06?startAt=0


Mourioux Vieilleville

Mourioux Vieilleville is een dorp op 450 meter hoogte, gelegen in het departement de Creuse. Vieilleville was oorspronkelijk een dorp in de gemeente Mourioux. In 1992 zijn de 2 plaatsnamen samengevoegd tot Mourioux Vieilleville. Het aantal inwoners is op dit moment ongeveer 500. Onze chambres d’hôtes / bed & breakfast Dans La Creuse ligt in het gehucht La Ribière, dat direct grenst aan Mourioux.

Mourioux-Vieilleville
Mourioux-Vieilleville

In Mourioux staat de monumentale kerk l’Eglise Saint-Rémi, die dateert uit de 13e eeuw. Voor iedereen die houdt van de sfeer van oude, authentieke kerken, is deze kerk zeker een bezoek waard.

Toen de spoorweg in de 19-de eeuw werd ontwikkeld en een station in Vieilleville werd gebouwd, werd Vieilleville veel belangrijker dan de historische stad Mourioux. Tegenwoordig vertrekken er nog maar een paar treinen per dag vanaf het station in Vieilleville. De geluidsarme treinen, die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse sprinter en die maximaal 3 wagons hebben, maken minder geluid dan een auto of bus. Vanaf het station in Vieilleville kan men naar Limoges reizen dat bekend staat om de porceleinindustrie. Maar ook naar Guéret of Montluçon, wat leuke plaatsen zijn voor een dagje uit.